Når Krig Bliver Til Film: Visninger og talks på OFF

Et samarbejde mellem ukrainske og danske filmskabere har resulteret i fem film, der skildrer krigens skæbner, brutalitet og konsekvenser.
Oplev dem og mød filmskaberne bag under Odense International Film Festival.

 

Still fra Serhiy Stegan Stetsenkos videooptagelser

Hvordan kan man hjælpe sine filmkollegaer i Ukraine, når en krig bryder ud, og man slet ikke kan forestille sig, hvordan det må være? Det spørgsmål blev stillet til et ukrainsk produktionsselskab, som i krigens første måneder ufortrødent filmede for at dokumentere krigens skæbner, brutalitet og konsekvenser, samt til fem danske filmskabere. Svaret fra Ukraine lød: hjælp os med at få vores materiale ud til verden, brug jeres øjne på det og hjælp os med at give nye perspektiver. Det resulterede i et samarbejde, hvor de fem danske filmskabere har instrueret fem kortfilm baseret på materiale filmet af det ukrainske hold. Sigtet var at skabe små filmperler som alternativ til de reportager, vi ofte ser fra en krig.

Projektet er støttet af Danske Filminstruktører.

Filmene vises af tre omgange under OFF d. 31. august og 1. september 2023, hvor du også kan møde de ukrainske og danske filmskabere. 

Køb billetter her.


Mere om projektet

Projektet udspringer af den civile aktivisme, der opstod med krigens udbrud i Ukraine februar 2022. 

I Ukraine blev produktionsselskabet ESSE hurtigt en central dokumentations-hub for al slags videodokumentation fra de krigsramte områder. Den internationale organisation IMS – International Media Support, som støtter medier og journalistik i verdens brændpunkter tilkendte økonomisk støtte til hubben.

Samtidig tog instruktør Ida Grøn kontakt til ukrainske filmfolk for at finde ud af, om man i Danske Filminstruktørers regi kunne målrette hjælp til fagfæller. Hjælpe ukrainske filmmagere med at lave og færdiggøre film med sparring, arbejdskraft og faciliteter. Måske med buddy-ordninger.
Deres behov lød: 

  • Hjelme og skudsikre veste
  • Blokering af russisk propaganda på internettet
  • Kontakt mellem Ukrainske filmmagere og film-professionelle i Europa, som kan undertekste Ukrainernes film
  • Postproduktions kapacitet
  • Hjælp med distribution af film for nu og på længere sigt, hvis der bliver en længere dokumentar
  • Hvis VOD platforme ville købe rettigheder til Ukrainske film
  • Arbejdsmuligheder for de filmmagere der har forladt landet, integration i filmindustrien

Da det stod klart, at IMS havde forbindelse til en gruppe, som stod med en masse videomateriale, de ikke vidste, hvad de skulle stille op med, blev samarbejdet mellem ESSE, IMS/Cecilie Bolvinkel og Danske Filminstruktører/Ida Grøn etableret. 

Siden har projektet været koordineret på dansk side af Cecilie Bolvinkel og Ida Grøn, som påbegyndte en kortlægning af danske instruktører, der ville hjælpe frivilligt, og holdt online kontakt til to producere fra det ukrainske hold, Olha og Mykola. Overraskende nok var det et udtalt ønske fra det ukrainske hold, at danske instruktører tog greb om det ukrainske materiale med deres egne instruktørblik. Vi er for farvede af krigen, vi har brug for jeres øjne, lød det.

Det ukrainske produktionshold består af producerne Olha Beskhmelnytsina, Vitaliy Sheremetiev, Tatiana Buialo, Mykola Bazarkin, en lang række fotografer bl.a. Serhiy Stefan Stetsenko, Yegor Troyanovsky, Oleksii Maculsky og tekniker Viktor Bondar. 

Fra dansk side trådte fem instruktører ind i projektet på frivillig basis: Anita Hopland, Troels Hansen, Adda Elling, Kenneth Sorento og Ida Grøn.