Hop til undermenu
Nyheder
01.11.2016

Arbejdet med kønsdiversitet i aktionsgrupperne på DFI er færdigt!

I dag udkommer DFI med rapporter over arbejdet i de tre aktionsgrupper, der i foråret blev nedsat i kølvandet på DFI’s rapport om ligestilling i dansk film.

Læs pressemeddelelsen fra DFI her!

Danske Filminstruktørers formand, Christina Rosendahl har ledet aktionsgruppe 1, som i fællesskab har skrevet rapporten: Tolkning og botanisering i DFI’s rapport ”Undersøgelse af kønsfordelingen i dansk film”.

Læs rapporten her!

Aktionsgruppe 1 består af:

  • Hella Joof, instruktør
  • Marianne Egelund Siig, head of Diversity, Nordea
  • Tine Fischer
  • Søren Frellesen, manuskriptforfatter, instruktør
  • Katrina Schelin, distributionschef, DOXBIO
  • Nønne Katrine Rosenring, instruktør
  • Birgitte Stærmose, instruktør
  • Christina Rosendahl, instruktør

Læs her om arbejdet i gruppen fra nogle af gruppens deltagere:

Jeg har fundet det meget opløftende og øjenåbnende at sidde med i aktionsgruppen. Jeg har fokuseret meget på en praktisk tilgang. Støtte til børnepasning i budgetterne, som tilgodeser en instruktør, kvindelig såvel som mandlig, men små børn er bestemt en blomst, der har groet i min have. Ellers tænker jeg, at alle må gribe i egen barm: Hvis vi vil se kvinder i hovedroller, må vi skrive hovedroller til kvinder. Og vi må bide os fast i bordet under forhandlinger og ikke lade os spise af med færre støttekroner. Alternativt må vi lave krigs- eller periodefilm - de koster jo knaster. Men glasloftet skal smadres med en stor muggert og det er vores allesammens ansvar. Der er nogle strukturelle barrierer udenfor, og endnu værre; indeni os. Og afrapportering i forhold til kønsfordeling kan være med til at skabe bevidsthed om vores ubevidste valg og præferencer. Men! Vi kvinder er ikke ofre og mændene er ikke skurke i denne her kamp. Det skulle da lige være Ekkos redaktion, som er bange for pigelus. (Hella Joof, instruktør)

I gruppen har det været vigtigt for os, at finde veje til at prioritere og dybt forankre kønsdiversitet i Det Danske Filminstitut. Både hvad angår ledelsen, men også som en målsætning for hele organisationen. Vores syv anbefalinger reflekterer netop dette. (Birgitte Stærmose, Instruktør)

Jeg er overbevist om at ingen i virkeligheden ønsker stor kønsskævhed. Derfor glæder det mig at DFI har besluttet at handle på problematikken, og jeg ser frem til at følge hvorledes arbejdet i aktionsgrupperne bliver omsat til handling. Det kræver tydelig kommunikation og sand integritet. Jeg tror på at vejen frem er en fælles indsats for konkret forandring. Så vi sammen kan øge kvaliteten og diversiteten i dansk film. (Nønne Katrine Rosenring, instruktør)

Det står slemt til med kønsdiversiteten i dansk film. Jeg havde en opfattelse af, at vi i dansk film var nogenlunde moderne på dette felt, men det er vi ikke. Og det gælder faktisk alle hjørner af branchen. Det viser sig også, at det er meget svært for nye kvindelige talenter at få en fod indenfor. Ikke fordi nogen holder dem ude bevidst, men de bliver i hvert fald væk, og det skal vi hurtigst muligt have lavet om på. 

Mit håb, og min tro, er at DFI sætter handling bag ord, og især sætter konkrete mål for kønsdiversiteten. Jo mere disse mål kan inkludere og involvere hele filmbranchen, jo bedre. For vi lykkes kun med at skabe forandring, hvis alle arbejder aktivt for den. Ikke kun DFI.  Lad os aflyse meningsfesten og komme igang med at skabe forandring. (Christina Rosendahl, instruktør & formand for Danske Filminstruktører)

For spørgsmål til rapporten fra Aktionsgruppe 1, kontakt kommunikationsansvarlig i Danske Filminstruktører, Karen Bernheim på tlf. 22 36 46 54