Hop til undermenu

1. Hvad er CopyDan rettighedsmidler?

Danske Filminstruktører modtager og udbetaler penge fra CopyDan og andre aktører på vegne af rettighedshaverne. Som instruktør og/eller manuskriptforfatter er du i henhold til ophavsretsloven ophavsmand til dit værk, dvs. manuskriptet eller instruktionen. Det betyder, at du ud over lønnen for at skabe værket har ret til at modtage diverse sekundære vederlag for brugen af værket, f.eks. kabel retransmission, visning på skoler og biblioteker mm., vel og mærke hvis dine rettigheder er sikret i din kontrakt. 

Danske Filminstruktører modtager og udbetaler langt størstedelen af vores rettighedsmidler fra CopyDan. Derudover har vi også andre administrationsaftaler, så som TV2 Play Aftalen, som vi udbetaler rettighedsmidler for. Rettighedsmidlerne udbetales én gang om året for visninger i det forgangne år. Visninger i fx 2021 udbetales i 2022.

Læs mere om, hvordan du modtager rettighedsmidler, hvilken type værker Danske Filminstruktører udbetaler til og hvad du ellers skal være opmærksom på i vores FAQ "Alt om rettighedsmidler".

Du kan også se en oversigt over hvordan udbetalingen foregår under Sådan foregår udbetalingen.

Vil du oplyse os om et værk, du har rettigheder til, så gå til menupunktet Anmeld et værk. 

Under Copydan-rettighedsmidler hører:

  • Verdens TV er betaling for retransmission af dine værker. Dvs. at Verdens TV håndterer ophavsrettigheder i forbindelse med distribution af danske og udenlandske tv- og radiokanaler. Læs mere om Verdens TV.
  • KulturPlus sikrer, at der bliver afregnet vederlag til kunstnere og kulturproducenter, når der sælges blanke kopimedier. Læs mere om Kulturplus.
  • Filmstriben & Filmcentralen:  Brug af DFI-film i undervisningen udbetales til medlemsorganisationerne via CopyDan.
  • AVU-Medier (AV- produktioner i undervisningen) giver adgang til at anvende tv-udsendelser og film i undervisning og formidling. Foreningen har fokus på at støtte den faglige formidling omkring pædagogisk mediebrug. Læs mere om AVU-medier her:
  • DR-arkiv: Danske Filminstruktører har i samarbejde med andre rettighedsorganisationer indgået en aftale med DR, der sikrer, at DR’s arkiver bliver tilgængelige for danskerne. Aftalen er indgået med en lang række rettigheds-organisationer, som repræsenterer de mange tusinde kunstnere, produktionsselskaber og øvrige kreative medvirkende, der står bag udsendelserne. Læs mere om DR-arkiv her.