Hop til undermenu
Nyheder
Af Jan Dohrmann - DR Presse — 04.09.2015

DR og danske kunstnere indgår aftale om ophavsret

DRs brugere vil i de kommende år kunne opleve DRs enorme mængder af arkivstof formidlet på en ny og bedre måde på dr.dk og DRs tv-kanaler. 

DR og Copydan, der varetager rettigheder for flere end 30 forskellige typer af rettighedshavere - for eksempel skuespillere, instruktører og dramatikere, er blevet enige om en ny og meget omfattende aftale om kulturarven i DRs arkiver.

Helt konkret betyder den nye aftale blandt andet, at DR får ret til hele tiden at vise 40 timers nyere drama på dr.dk. Så nu vil brugerne for eksempel have mulighed for at opleve sæson 1 og 2 af ’Arvingerne’ på dr.dk som optakt til, at sæson 3 kommer på skærmen. 

Arkivmaterialet kan perspektivere

DR får samtidig mulighed for at lægge 500 timers redaktionelt udvalgt arkivstof på dr.dk. Trækker Danmark for eksempel sine soldater ud af Afghanistan, som det skete i 2014, eller sker der andre samfundsmæssige skelsættende begivenheder, kan DR for eksempel bruge tidligere dokumentarer eller optagelser, som DR har lavet. Arkivmaterialet kan sætte den seneste udvikling i en sag i perspektiv eller vise en udvikling. 

Den nye aftale mellem DR og Copydan sikrer betalingen til danske skuespillere, instruktører og andre rettighedshavere for de programmer, de er med i eller har været med til at skabe og har ophavsret til. 

Arkivaftalen sikrer samtidig, at DR nemmere kan bruge klip fra for eksempel nyere dramaserier og andre DR-programmer i den daglige programproduktion.

”Jeg er overordentlig glad for, at de mange involverede kunstnerorganisationer har valgt at sige ja til at lave en stor og fremadrettet aftale, så danskerne får maksimal udbytte af alt det fremragende indhold, som DR har sendt gennem årene, ” siger formanden for Copydan Arkiv Lone Amtrup, der tilføjer: 

”Teknologien betyder, at det indhold, som vores medlemmer har været med til at producere, kan blive brugt og foldet ud på helt nye måder. Vores medlemmer har lagt hjerteblod i arbejdet, så de har både en interesse i at se indholdet blive brugt mest muligt, og at organisationerne bag aftalen kan afregne et rimeligt vederlag til de skabende og udøvende kunstner for deres rettigheder. Den balance har vi fundet i aftalen med DR. Det er særligt af stor betydning for de mange kunstnerorganisationer at nå en aftale med DR, fordi public service har en central rolle i samfundet”, siger hun.

Win-win-aftale for alle parter

Direktøren for DR Rådgivning, Strategi og Kommunikation Caroline Reiler siger:

”Den nye aftale er en win-win-aftale for alle parter. DR får nu nemmere ved hurtigt at tilbyde arkivmaterialet, så DRs lyttere, seere og brugere kommer til at opleve tidligere programmer brugt på nye måder og sat ind i relevante og nye redaktionelle sammenhænge,” siger hun og fortsætter:

”DR har for eksempel netop - oven på dokumentaren om ’Christianias børn’ på DR1 – lagt en række tidligere aktualitetsprogrammer om fristaden på dr.dk/tv.”

Caroline Reiler synes, at arkivaftalen peger fremad og passer godt ind i en ny medievirkelighed, hvor det er altafgørende, at blandt andre DR kan rykke hurtigt, når for eksempel nyheder skal perspektiveres på dr.dk.  

’Borgen 2’ på dr.dk nu

Med afsæt i aftalen har dr.dk blandt andet netop haft repremiere på sæson 2 af ’Borgen’ tirsdag den 1. september, og i den kommende tid vil både flere dramaserier og arkivprogrammer, der kan perspektivere aktuelle nyhedshistorier, finde vej til dr.dk.

FAKTABOKS OM OPHAVSRET

Der er et stort antal rettigheder involveret, når det gælder anvendelse af radio- og tv-programmer. Udover - som i dette tilfælde DR - har mange af dem, der bidrager til programmerne, rettigheder. Det gælder for eksempel instruktører, musikere, journalister, pladeselskaber, fotografer, skuespillere og manuskriptforfattere. Det er vilkårene for den brug, som DR og Copydan nu har aftalt.