Hop til undermenu
Nyheder
06.11.2014

Filmforlig skaber nye lavbudgetfilm

Den nye filmaftale vækker begejstring hos Danske Filminstruktører. Forliget betyder blandt andet flere forskellige typer film og, at film fremover kan produceres og distribueres ad nye veje, og det tyder på et tiltrængt opgør med ensformigheden i dansk film, mener filminstruktørernes formand, Christina Rosendahl.

Årets filmforlig følger mange af filminstruktørernes anbefalinger. Flere film, nye lavbudgetfilm og et øget fokus på fortællekvalitet under markedsordningen er blot et par af de tiltag, som Danske Filminstruktørers formand, Christina Rosendahl, kan glæde sig over.

”Vores ønsker og visioner for fremtidens film har vundet genklang på Christiansborgs gange. Vi er glade for, at politikerne i et bredt forlig tydeligt tilkendegiver, at det er filmisk mod og kreativitet, og ikke yderligere fokusering på mainstream og ensretning, der skal bringe os igennem krisen. Det tegner godt for fremtiden,” udtaler Christina Rosendahl.

Hun er især positiv over, at en ny lavbudgetmodel har fundet plads i forliget. Filminstruktørerne har i deres filmudspil foreslået en sådan model, hvor op mod 24 film i forligsperioden kan produceres billigere, end de gør i øjeblikket. Det skal blandt andet øge antallet af nye film, og det kan tilføre dansk film mere vovemod og mangfoldighed.

”Vi er rigtig glade for, at politikerne er enige i, at antallet af film skal sættes op, og at de bakker os op i, at vi skal have mulighed for at lave lavbudgetfilm. De op mod 24 film, DFI får lov at lave på lavbudget de næste fire år, kan ryste os ud af den ensformighed, som vi sidder fast i lige nu. Lavbudgetmodellen er med til at bringe fokus tilbage på det kreative i filmkunsten, og det er dét, vi skal løse vores nuværende krise med,” fortæller hun.

Politikerne presser på for digital løsning

”Vi er glade for, at politikerne viser ansvar for fremtidens film og lægger pres på film- og telebranchen for inden udgangen af 2015, at finde en løsning på vores digitale udfordringer, så vi kan få vores film ud til alle danskere på alle platforme. Det er vores højeste ønske, at danskerne har mulighed for at se vores film der, hvor de er, og vi glæder os til at mødes med parterne, så vi fælles kan finde en løsning, der er til kunstnerisk og økonomisk gavn for os alle,” ,” siger Christina Rosendahl.

”Den politiske beslutning om en undersøgelse af indtægtsstrømme og ejerforhold i filmbranchen er modigt og tiltrængt. Der er store økonomiske interesser og sammenhænge placeret hos relativt få aktører, og det vil være sundt for branchens fremtidige udvikling at få dette belyst,” udtaler Christina Rosendahl.

Det nye filmforlig gælder fra 2015 til og med år 2018.

Læs Danske Filminstruktørers filmudspil her. Læs filmaftalen her
For yderligere information samt evt. interview med Christina Rosendahl kontakt sekretariatschef Sandra Piras på tlf. 26 19 90 89.