Hop til undermenu
Nyheder
28.03.2014

Carl Nørrested udnævnt til æresmedlem

Carl Nørrested blev i går den 27. marts, ved årets generalforsamling, udnævnt til æresmedlem af Danske Filminstruktører. Ordene der fulgte kan læses nedenfor. Carl Nørrested døde efter nogen tids sygdom lørdag den 19. april 2014.

 

Kære Carl

Du har været medlem af Danske Filminstruktører siden 1997, og det har du, fordi du har instrueret film. Men det er ikke kun derfor, du i dag bliver udnævnt til æresmedlem.

Det gør du også fordi, vi som instruktører har enormt meget at takke dig for. For havde det ikke være for din ukuelige kamp for at finde, forsvare og formidle mindre kendte strømninger, værker og instruktører herhjemme, havde den danske filmhistorie med garanti set meget anderledes ud.

Og det er noget, alle vi, der selv har instrueret film, kun kan tage hatten af for og takke dig for.

Generelt er det jo sådan, at de store linjer i filmhistorien – den der skrives med succesfulde værker og af film, der slog igennem i den brede offentlighed – nærmest fortæller sig selv. Men hvad med de film, som af forskellige årsager kæmpede med at finde et publikum, som var for korte til biografen eller for eksperimenterende til den brede offentlighed? De udgør en lige så stor del af det samlede billede. Men de har brug for en katalysator for at blive set og husket.

Den katalysator er dig. Med din enmandshær af begejstring og nysgerrighed har du i næsten et helt liv opsøgt, registreret og dokumenteret de underkendte, små og eksperimenterende instruktører i Danmark. Du har vendt hver en sten på din vej gennem det danske filmlandskab og sikret, at alt det, du følte var i fare for at blive overset og glemt i stedet blev registreret, beskrevet og i visse tilfælde også direkte bevaret for eftertiden.

Så det er for kampen for, at alle instruktører har en plads i det samlede filmhistoriske billede, at du fortjener et æresmedlemsskab af Danske Filminstruktører. Med dit åndsnærvær og holdning til vores metier er du gået i brechen for alle os, der laver film, og bevist, at vi er en lige stor del af det samlede billede. Det er folk som dig, der sikrer, at folk som os – og her tænker jeg så også på dig, men denne gang som instruktør – også har et eftermæle 10, 20 eller 30 år nede ad vejen.

Tak.